dg DIALOG Topografie data in Oracle Spatial beschikbaar in AutoCAD Map

Herken je dit ?
dg DIALOG Topografie beheert de basiskaart in Oracle SpatialAls AutoCAD gebruiker heb je een actuele ondergrond nodig voor een nieuwe ontwerp-tekening. De landmeetkundige afdeling beheert de basiskaart in dg DIALOG. Je moet bij hen aankloppen voor een export van een kaartuitsnede in DXF-formaat.

Zij hebben daar niet direct tijd voor, dus kan het project wachten of pak je maar een oudere DWG die waarschijnlijk niet helemaal up-to-date meer is ?
Of… wat zou je ervan zeggen om gewoon zelf vanuit AutoCAD Map een connectie te leggen met de dg DIALOG database in Oracle ?
Want per slot van rekening ondersteunen dg DIALOG en AutoCAD Map beide de Oracle Spatial standaard.

Goed verhaal, hoe dan ?
AutoCAD Map gebruikt de dg DIALOG Topografie basiskaart vanuit Oracle SpatialTer voorbereiding wordt er op de Oracle database een aantal zaken ingeregeld, waardoor objecten automatisch op basis van dg DIALOG objectcodes worden gegroepeerd.
Vanuit AutoCAD Map wordt een koppeling met Oracle gelegd, waarbij met behulp van een thematische presentatie de kaartopmaak wordt ingesteld.

Deze instellingen worden opgeslagen als AutoCAD Map template tekeningen. Zo’n template is de start voor elk nieuw project. Hierin staan de koppeling naar en de opmaak van de data, maar niet de data zelf, deze komt telkens live uit de database. Dit is nu “eenmalige inwinning, meervoudig gebruik” in de praktijk toegepast.

Door deze werkwijze zijn het ontwerp in AutoCAD en de actuele topografie van dg DIALOG van elkaar gescheiden. De AutoCAD gebruiker kan gebruik maken van alle bekende object snapping functies, want de onderliggende data is niet zomaar een plaatje. Ook kan er in AutoCAD Map met “opslaan als” een complete tekening worden gemaakt om aan derden te leveren.

One Reply to “dg DIALOG Topografie data in Oracle Spatial beschikbaar in AutoCAD Map”

  1. Henny,

    Kan je precies uitleggen hoe je dit doe, we hebben DgDialog Topo op een spatial database en we gebruiken Autocad Civel 3D met Map

    Seb.

Leave a Reply