BGT-bespreking met Geonovum

In de vorige post over het BGT-project waar ik momenteel bij betrokken ben, schreef ik over belangstelling vanuit diverse lokale & landelijke overleg structuren en over een geplande bespreking met Geonovum.
Hier volgt een hele korte samenvatting van deze bijzonder interessante meeting.

Na een introductie van het werkproces (zie vorige posts) werd uitgebreid gediscussieerd over de vraag: “waar leggen we de bronhoudergrens voor de BGT?”

AutoCAD Map - bestaande GBK-data in DWGDe huidige tekeningen zijn stroken kaarten langs provinciale wegen, met daarop de wegen, fietspaden, sloten, terreinen enz. Er staat meer topografie op de kaart dan strikt binnen het eigendom van de provincie valt.
Als we als bronhoudergrens de kadastrale eigendomsgrens nemen, dan hebben we in elk geval te maken met een polygoon die in een andere basis registratie is vastgelegd. Echter in de pilot is gebleken dat er soms gebieden buiten de eigendomsgrens toch in beheer zijn bij de provincie, terwijl ook het omgekeerde het geval is. Het is ook niet zo praktisch om de bronhoudergrens samen te laten vallen met bestaande lijnen, omdat er anders lijnen wegvallen bij het structureren en vlakvormen.
Op dit moment is het idee om gebruik te maken van virtuele grenzen, waarbij het voor de toekomst van belang is om deze beheergrens voor de BGT als authentieke grens in de registratie op te nemen.

Uit de pilot is gebleken dat er voldoende classificaties in de huidige tekeningen zijn opgenomen om de grenzen van de IMGeo-vlakken te bepalen. Er worden centroides gebruikt om de vlakken zelf te classificeren.

AutoCAD Map/FDO - BGT pilot-data vanuit Oracle SpatialEr bestaat behoefte om meer attributen aan de centroides toe te voegen, dan strikt noodzakelijk volgens het IMGeo-model.
Het is natuurlijk geen enkel probleem om meer informatie in de eigen database op te slaan, als tijdens de uitwisseling naar het centrale register maar een vertaling naar de gewenste attributen plaatsvindt.
Ook onderscheidt de provincie meer puntsymbolen op haar kaarten, dan strikt noodzakelijk.
Eveneens geen probleem.

Natuurlijk kunnen dit soort uitbreidingen ook doorgegeven worden aan Geonovum. Dan kan men altijd bekijken of het model zou kunnen worden aangepast. In de zomer van 2010 zal het BGT model worden vastgesteld en komt er een nieuwe versie van IMGeo.

2 Replies to “BGT-bespreking met Geonovum”

Comments are closed.